Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z wołowiny i czerwonego wina

Składniki:

  • 750 g wołowiny
  • 1 szkl. czerwonego wina
  • 1 szkl. Marynaty czosnkowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 plastry bekonu
  • ½ szkl. bulionu wołowego
  • 250 g grzybów
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka posiekanych liści oregano
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Sposób wykonania:

  1. Wołowinę zalać marynatą, czerwonym winem i odstawić na 30 minut.
    W między czasie posiekaną cebule oraz bekon podsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać mięso.
    Całość dokładnie wymieszać i smażyć około 4 minut.
    Po ty czasie dodać marynatę, pastę pomidorową, bulion, pokrojone grzyby, liście laurowe oraz oregano.
    Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu 40 minut.
    Pod koniec gotowania dodać skrobie kukurydzianą wymieszaną z wodą aby zagęścić sos.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *