Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na obiad

Raki w sosie ogórkowym

Składniki: 750 g świeżych raków sól ½ cebuli dymki 50 g masła 3 łyżki mąki 250 ml białego wina 250 ml wywaru z raków 100 g gęstej śmietany pieprz 1 pęczek koperku 500 g mięsa z raków 20 ml aquavitu Sposób wykonania: Obrane ogórki przekroić wzdłuż na pół po czym pokroić je jeszcze na mniejsze…

Kremowa zupa rybna

Składniki: 400 g filetów z białej ryby 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 3 łyżki masła 400 g pomidorów z puszki ½ pęczka natki pietruszki 2 listki laurowe sól pieprz 500 ml wywaru rybnego 100 ml śmietany koperek Sposób wykonania: Cebulę i czosnek posiekać po cym zeszklić je na rozgrzanym maśle, wówczas dodać ziemniaki…

Krewetki w sosie pikantnym

Składniki: 800 g krewetek sól 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 2 łyżeczki cukru pieprz 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 4 cebulki dymki 4 łyżki oleju z nasion słonecznika 2 łyżki słodkiego sosu sojowego 50 ml wywaru z ryb Sposób wykonania: Krewetki dokładnie oczyścić po czym oprószyć solą…

Indyk wędzony i sałatka orzechowa

Składniki: 3 szkl. pokrojonej wędzonej piersi indyka ½ szkl. uprażonych orzechów laskowych 1 szkl. pokrojonego selera ½ szkl. winogron zielonych ½ szkl. winogron czerwonych ½ szkl. majonezu ¼  szkl. jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki imbiru 1/8 łyżeczki soli pieprz Sposób wykonania: Do piersi indyka dodać połowę orzechów, seler…

Wstążki z łososiem

Składniki: 400 g wstążek 200 g łososia 200 g kwaśnej śmietany 100 ml bulionu 1 łyżeczka zagęstnika koperek 1 żółtko ½ szkl. białego wina sól pieprz Sposób wykonania: Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. W między czasie śmietanę wymieszać z bulionem po czym podgrzać na małym ogniu, wówczas cały czas mieszając dodawać łososia pokrojonego na…