Składniki:
- 800 g krewetek
- sól
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- pieprz
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 4 cebulki dymki
- 4 łyżki oleju z nasion słonecznika
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 50 ml wywaru z ryb
Sposób wykonania:
Krewetki dokładnie oczyścić po czym oprószyć solą i odstawić na 10 minut.
W między czasie imbir oraz czosnek zetrzeć na tarce po czym imbir wymieszać z winem ryżowym, sosem sojowym, cukrem ora pieprzem.
Następnie mąkę kukurydziana rozprowadzić wodą.
Czosnek lekko osolić i podsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać krewetki i trzymać na ogniu aż osiągną różowy kolor, po czym dodać sos sojowy oraz wywar.
Całość wymieszać i gotować 3 minuty.
Po tym czasie dodać jeszcze mąkę i gotować nie przerywając mieszania do zgęstnienia.
Przed podaniem posypać posiekaną dymką.