Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Małże Pana Romana

Składniki:

  • 2 kg małży
  • 2-3 cebule
  • 1-2 marchewki
  • ¼ bulwy selera
  • ½ pora
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 4 owoce jałowca
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • 0,5 l wytrawnego białego wina

    Sposób wykonania:

    1. Małże dokładnie oczyścić.
      W między czasie pokroić marchewkę, selera, pora oraz cebulę.
      Dodać owoce jałowca rozgnieść i wrzucić do garnka, dodać do nich liść laurowy, ziarna pieprzu, sól oraz wino.
      Dorzucić jeszcze małże, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
      W między czasie pokroić marchewkę, selera, pora oraz cebulę.
      Małże które się nie otworzyły wyrzucić, pozostałe odstawić na 5 minut po czym ułożyć na talerzu.

       

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *