Składniki: 50 dag jagnięciny cebula 1-2 ząbki czosnku 1-2 jajka 25 dag oscypka olej bułka tarta sól pieprz Sposób wykonania: Mięso zemleć po czym dodać odo niego posiekaną cebulę i czosnek oraz jajka. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gdyby masa wyszła za rzadka dodać do niej odrobinę bułki tartej. Z powstałej…
Tag: na obiad
Zupy
Zupa z chlebem
by Wiktoria Domżalska • • 0 Comments
Kluski
Kluchy gotowane na parze
by Danuta Jędrzejak • • 0 Comments
Składniki: 50 dag mąki pszennej 3 dag drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki masła łyżka cukru sól Sposób wykonania: Drożdże utrzeć z łyżką cukru, kilkoma łyżkami mąki oraz mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dodać resztę mąki oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze masło…
Cielęcina
Mielone z wątróbką cielęcą
by Jolanta Piela • • 0 Comments
Kapuśniak
Zupa kurpiowska z kapustą
by Paweł Kryński • • 0 Comments
Składniki: 1 l wywaru mięsnego główka białej kapusty cebula marchew kilka łyżek koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym oprószyć ja solą i zalać wywarem. Gotować na małym ogniu do miękkości. W między czasie obraną marchewkę zetrzeć na tarce cebule posiekać i razem przesmażyć po czym…



