Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluchy gotowane na parze

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • łyżka cukru
  • sól

    Sposób wykonania:
    Drożdże utrzeć z łyżką cukru, kilkoma łyżkami mąki oraz mlekiem.
    Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podrośnie dodać resztę mąki oraz jajka.
    Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze masło oraz sól.
    Jeszcze raz wyrobić i odstawić aby wyrosło.
    Z wyrośniętego ciasta formować kule, które oprószyć mąką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    Na koniec ugotować na parze pod przykryciem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *