Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na obiad

Wątróbka pieczona z owocami

Składniki: 50 dkg wątróbki cielęcej lub wieprzowej 2 kwaśne jabłka 10 suszonych śliwek bez pestek 3 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób wykonania: Śliwki namoczyć we wrzątku na kilkanaście minut. Wątróbkę oczyścić z błon i żył, wypłakać, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Jabłka podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki umieścić…

Szaszłyki baranie z papryką

Składniki: 60 dag mięsa baraniego 2 papryki 2 cebule 1 szkl. wytrawnego wermutu 3 ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny 1/3 zkl. oliwy 1 łyżeczka pieprzu bazylia rozmaryn sól Sposób wykonania: Cebulę oraz czosnek posiekać , dodać sok z cytryny, wermut, zioła, 3 łyżki oleju, przyprawy ziołowe oraz sól i pieprz. Całość odkładnie wymieszać.…

Perliczka douszna w śmietanie

Składniki: 1 perliczka 6 dag masła 1 cebula 20 dag tłustej śmietany Sposób wykonania: Perliczkę oprószyć solą i podrumienić na rozgrzanym maśle po czym przełożyć do rondla i dodać pokrojoną w plastry cebulę. Podlać kilkoma łyżkami wody i trzymać na małym ogniu. Gdy będzie miękka podzielić ją na porcje a do powstałego sosu dodać śmietanę,…