Składniki:
- 1 kg udźca jagnięcego
- 5 dag masła
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek mąki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Marynata:
- 3 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 8 dag selera
- ½ szkl. białego octu winnego
Sposób wykonania:
- Obrane warzywa zetrzeć na tarce i skropić octem.
Następnie czosnek utrzeć razem z solą oraz masłem, uformować kostkę i wstawić do zamrażalnika aby zastygła.
Następnie mięso włożyć do marynaty warzywnej i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia mięso odsączyć z marynaty i pokroić na plastry, które oprószyć solą, pieprzem oraz mąką i skropić olejem.
Piec na ruszcie około 25 minut.
Przed pdoaneim na każdym plastrze położyć kawałek masła i poczekać aż sie roztopi.