Składniki: 1 cebula 2 łyżki masła 450 g ryżu 125 ml białego wytrawnego wina 750 ml rosołu wołowego 150 ml śmietanki 250 g sera mozzarella sól pieprz 8 startego parmezanu Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, wówczas dodać ryż i trzymać na ogniu jeszcze około 2 minut. Następnie wlać wino oraz rosół i gotować…
Tag: mozzarella
Makarony
Sałatka ze świderków z mozzarellą
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: 500 g kolorowego makaronu świderki 1 łyżka gruboziarnistej soli 4 łyżki oliwy 4 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 350 g mozzarelli 6 listków bazylii sól pieprz Sposób wykonania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W między czasie pomidory i czosnek posiekać. Następnie odcedzony makaron wymieszać z połową oliwy i odstawić…
Bakłażany
Bakłażan z mozarellą w majonezie
by Albina Jawicz • • 0 Comments
Składniki: 2 bakłażany 2 pomidorki 20 dag sera mozarella majonez sojowy oregano oliwa z oliwek Wykonanie: Pomidory umyć i pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Bakłażany umyć i pokroić na plastry wzdłuż, tak jak pomidory na grubość 1 cm. Oprószyć je delikatnie solą i zostawić tak na 30 minut. Plastry bakłażana i…
Jajka
Smażona mozarella z chlebkiem
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: 4 kromek czerstwego chleba 250 g mozzarelli 2 jajka 2-3 łyżki mleka 8- 10 łyżek tartej bułki 500 ml oleju sól pieprz Sposób wykonania: Mozzarelle pokroić na plastry, które rozłożyć na kromkach chleba ( ser nie powinien wystawać po za brzegi chleba). Całość oprószyć solą oraz pieprzem i przekroić kromki po przekątnej. Następnie jajka…
Przekąski
Chlebek focaccia z mortadelą
by Marta • • 0 Comments
Składniki: chleb focaccia 1/4 szkl. oliwy z oliwek 25 dag włoskiej moratdelli 20 dag mozzarelli 12 liści bazylii Sposób wykonania: 2 kromki chleba skropić oliwą z oliwek. Następnie ułożyć na nich liście bazylii, mortadele oraz mozzarelle pokrojone w plastry. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 6 minut.