Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: migdały

Królik w sosie z migdałów

Składniki: 500 g królika 2/3 szkl. słodkich migdałów 2 cebule 2 jabłka 2 łyżki masła łyżka mąki łyżeczka soli 4 łyżki śmietany łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ szkl. wody sól Sposób wykonania: Królik pokroić na mniejsze kawałki. Następnie migdały oraz cebule posiekać a jabłka pokroić na plasterki i dodać do…

Pudding z maku z migdałami

Składniki: 1 ½ szkl. maku 1 ¼ szkl. cukru 10 jajek 10-12 gorzkich migdałów ½ łyżki masła 2 łyżki tartej bułki Sposób wykonania: Mak sparzyć wrzątkiem po czym dodać do niego zmielone migdały oraz cukier. Całość dokładnie ucierać w trackie stopniowo dodając po 1 żółtku. Następnie białka ubić na sztywną pianę i dodać do maku.…

Migdałowe ciasteczka w wafelkach

Składniki: 250 g migdałów 200 g bardzo miałkiego cukru 150 g cukru pudru 2 łyżki skandyzowanej skórki pomarańczowej kilka kropel esencji migdałowej 1 białko wafle opłatkowe Sposób wykonania: Migdały uprażyć w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 3-4 minuty po czym je utrzeć w moździerzu.Następnie dodać do nich oba rodzaje cukru, esencje migdałową, skórkę…

Zupa migdałowa Janiny

Składniki: 25 dag. migdałów 1 litr mleka sojowego 2 łyżki rodzynek 1/2 szklanki ryżu brązowego cynamon Sposób przygotowania; Ryż ugotuj na sypko, migdały sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i ubij w moździerzu z dodatkiem wody , aby wytworzył się olej. Ubitą masę rozprowadź gorącym mlekiem sojowym. Dodaj cynamon, rodzynki i podgrzewaj na małym ogniu. Podawaj…

Parmezan z migdałami

Składniki: 125 g migdałów 1 l wrzącej wody 150 ml zimnej wody 60 g masła 100 g maki – 2łyżki sól 90 g startego parmezanu szczypta papryki Sposób wykonania: Obrane migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 1 minutę po czym je odsączyć i przelać zimną wodą, wówczas drobno je posiekać. Następnie 50 g masła razem…