Składniki: 60 dag. dorsza 2 łyżki mąki 1 białko oliwa z oliwek sól pieprz na sos: 6 ząbków czosnku 2 kromki bułki 1/2 szklanki mleka 2 żółtka 5 dag. migdałów 1 szklanka oliwy sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Z dorsza zdjąć skórkę, wyfiletować i mięso pokroić na równe porcje. Mąkę wymieszać z białkiem i dodać…
Tag: migdały
Pieczarki
Pieczarki z orzechami
by Anna C • • 0 Comments
Składniki: 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 750 g pieczarek sól pieprz 150 g orzeszków piniowych 100 g migdałów 1 łyżka posiekanej mięty Sposób wykonania: Posiekany czosnek i pokrojone ziemniaki obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Po ok. 5 minutach dodać grubo pokrojone pieczarki. Całość wymieszać i doprawić so smaku solą oraz pieprzem. Pozostawić na…
Zapiekanki
Zapiekanka z kalafiora Marzeny
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 35 dag. kalafiora 5 dag. sera pecorino 2 jajka 5 łyżek mleka łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżki tymianku łyżka płatków migdałowych pieprz Przygotowanie: Kalafiora podzielić na różyczki i obgotować w gorącej wodzie ok. 5 minut. Wyjąć, wywar zostawić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć różyczki kalafiora. Roztrzepać jajka w 150 ml. wywaru kalafiorowego, dodać mleko, kwaśną…
Ciastka
Bezy migdałowe
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 6 białek 600 g mielonych migdałów 500 g miałkiego cukru 1 łyżka masła 2 łyżki mąki Sposób wykonania:Białka ubić na sztywną pianę, wówczas dodać migdały oraz cukier.Całość dokładnie wymieszać.Następnie postawić miskę z pianą nad garnkiem z gotującą się woda i trzymać tak ok. 20 minut.Po tym czasie łyżką formować bezy, które układać w brytfannie…
Ciastka
Ciasteczka z rodzynkami
by Artur Cichoń • • 0 Comments
Składniki: 125 g mąki 75 g rodzynek 125 g masła 125 g cukru 2 jajka łyżka rumu Sposób wykonania:Rodzynki namoczyć w rumie.Następnie masło utrzeć razem z cukrem aby powstała gładka masa po czym cały czas ucierając dodawać jajka a na koniec rodzynki i mąkę.Całość dokładnie wymieszać.Ciasto nabierać łyżką i układać na blasze ciasteczka wysmarowanej tłuszczem…