Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz w sosie czosnkowym

Składniki:

  • 60 dag. dorsza
  • 2 łyżki mąki
  • 1 białko
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

    na sos:

  • 6 ząbków czosnku
  • 2 kromki bułki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 5 dag. migdałów
  • 1 szklanka oliwy
  • sok z cytryny

    Sposób przyrządzenia:
    Z dorsza zdjąć skórkę, wyfiletować i mięso pokroić na równe porcje. Mąkę wymieszać z białkiem i dodać tyle wody by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Posolić i dodać pieprz. W takim ciście zanurzać porcje ryby i usmażyć na patelni z dużą ilością rozgrzanej oliwy. Przygotować sos czosnkowy: czosnek drobniutko posiekać. Z kromek bułki odciąć skórkę , a miąższ namoczyć w mleku. Odcisnąć i dodać do czosnku. Ucierać dokładnie, dodając obrane ze skórki i posiekane migdały, aż do uzyskania jednolitej masy. Ucierając dalej dodać kolejno  żółtka i powoli wlewać oliwę, a na końcu kilka kropli soku z cytryny. Gotowy sos przeprawić solą, pieprzem , polać nim rybę i podawać.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marzena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *