Składniki:
- 60 dag. dorsza
- 2 łyżki mąki
- 1 białko
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
na sos:
- 6 ząbków czosnku
- 2 kromki bułki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 5 dag. migdałów
- 1 szklanka oliwy
- sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Z dorsza zdjąć skórkę, wyfiletować i mięso pokroić na równe porcje. Mąkę wymieszać z białkiem i dodać tyle wody by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Posolić i dodać pieprz. W takim ciście zanurzać porcje ryby i usmażyć na patelni z dużą ilością rozgrzanej oliwy. Przygotować sos czosnkowy: czosnek drobniutko posiekać. Z kromek bułki odciąć skórkę , a miąższ namoczyć w mleku. Odcisnąć i dodać do czosnku. Ucierać dokładnie, dodając obrane ze skórki i posiekane migdały, aż do uzyskania jednolitej masy. Ucierając dalej dodać kolejno żółtka i powoli wlewać oliwę, a na końcu kilka kropli soku z cytryny. Gotowy sos przeprawić solą, pieprzem , polać nim rybę i podawać.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marzena