Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w piecu

Ciasto na naleśniki:

  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

    Cienkie naleśniki smażymy na bardzo małej ilości oleju. Z podanych składników otrzymujemy 10-12 naleśników o średnicy około 20cm.

    Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól, gałka muszkatołowa, pieprz

    Zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić zimnym mlekiem i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa, sól, pieprz, suszona bazylia

    Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojona cebulę i czosnek. Dusimy przez chwilę. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią.

    Szpinak:

  • 600 g szpinaku mrożonego
  • sól, pieprz

    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy szpinak. Dusimy przez ok. 10-15 minut. Następnie dodajemy sos beszamelowy i przyprawiamy solą i pieprzem.

    Dodatkowo:

  • ser feta

    Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na naleśniki kładziemy szpinak oraz kawałki fety. Zawijamy i układamy w naczyniu. Następnie na naleśniki wylewamy sos pomidorowy i rozsmarowujemy dokładnie, tak by naleśniki były dokładnie pokryte.
    Zapiekamy w piekarniku w temp. 200 stopni przez ok. 15 – 20 minut.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marta Tomanek

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *