Ciasto na naleśniki:
Cienkie naleśniki smażymy na bardzo małej ilości oleju. Z podanych składników otrzymujemy 10-12 naleśników o średnicy około 20cm.
Sos beszamelowy:
Zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić zimnym mlekiem i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Sos pomidorowy:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojona cebulę i czosnek. Dusimy przez chwilę. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią.
Szpinak:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy szpinak. Dusimy przez ok. 10-15 minut. Następnie dodajemy sos beszamelowy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Dodatkowo:
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na naleśniki kładziemy szpinak oraz kawałki fety. Zawijamy i układamy w naczyniu. Następnie na naleśniki wylewamy sos pomidorowy i rozsmarowujemy dokładnie, tak by naleśniki były dokładnie pokryte.
Zapiekamy w piekarniku w temp. 200 stopni przez ok. 15 – 20 minut.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marta Tomanek