Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Parmezan z migdałami

Składniki:

  • 125 g migdałów
  • 1 l wrzącej wody
  • 150 ml zimnej wody
  • 60 g masła
  • 100 g maki – 2łyżki
  • sól
  • 90 g startego parmezanu
  • szczypta papryki

Sposób wykonania:

  1. Obrane migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 1 minutę po czym je odsączyć i przelać zimną wodą, wówczas drobno je posiekać.
    Następnie 50 g masła razem z wodą rozgrzać na średnim ogniu, wówczas dodać mąkę oraz sól. Trzymać na ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając.
    Rondelek zdjąć z ognia i dodać parmezan i paprykę.
    Całość dokładnie wymieszać dodając stopniowo jajka.
    Z powstałej masy formować kulę, które układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
    Na sam koniec posypać kule migdałami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *