Składniki:
- 125 g migdałów
- 1 l wrzącej wody
- 150 ml zimnej wody
- 60 g masła
- 100 g maki – 2łyżki
- sól
- 90 g startego parmezanu
- szczypta papryki
Sposób wykonania:
- Obrane migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 1 minutę po czym je odsączyć i przelać zimną wodą, wówczas drobno je posiekać.
Następnie 50 g masła razem z wodą rozgrzać na średnim ogniu, wówczas dodać mąkę oraz sól. Trzymać na ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając.
Rondelek zdjąć z ognia i dodać parmezan i paprykę.
Całość dokładnie wymieszać dodając stopniowo jajka.
Z powstałej masy formować kulę, które układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Na sam koniec posypać kule migdałami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D