Składniki:
- 1 ½ szkl. słodkich migdałów
- 15 gorzkich migdałów
- ½ szkl. mleka
- 4 łyżki masła
- 8 jajek
- 4 łyżki cukru
- 150 g tartej bułki
Składniki: 4 mrożone filety z dorsza 2 jajka 1 łyżka mąki 4-5 łyżek płatków migdałowych 1 łyżka soku z cytryny 25 dag mrożonych brokułów olej sól pieprz Sposób wykonania: Lekko rozmrożone filety skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą, pieprzem oraz mąką. Następnie jajka roztrzepać razem ze szczyptą soli, pieprzu i odrobiną wody, wówczas maczać…
Składniki: ½ szkl. masła 1/8 szkl. cukru 2 jajka ¼ kieliszek rumu ½ szkl. posiekanych migdałów 1 ½ – 2 szkl. mąki cukier Sposób wykonania:Masło ucierać, gdy będzie białe dodać rum, cukier, posiekane migdały oraz wbić jajko.Całość dokładnie mieszać w trakcie dodając mąkę aby ciasto było twarde.Następnie ciasto dokładnie zagnieść po czym cienko go rozwałkować.Z…
Składniki: 2 szkl. słodkich migdałów ¼ szkl. gorzkich migdałów 9 szkl. mleka 6 łyżek cukru 3 żółtka ½ szkl. ugotowanego ryżu 1 szkl. rodzynek Sposób wykonania: Sparzone migdały obrać i posiekać po czym zalać je szklanką mleka i doprowadzić do zagotowania. Następnie całość przecedzić. Żółtka utrzeć razem z cukrem do białości po czym rozprowadzić je…
Składniki: 50-100 g słodkich migdałów 10-20 g gorzkich migdałów 2 szkl. mleka 2-4 żółtka ¼ szkl. cukru Sposób wykonania: Migdały zemleć. W między czasie podgrzać mleko po czym przelać go do migdałów, wówczas doprowadzić całość do zagotowania. Następnie przecedzić i dodać żółtka utarte razem z cukrem. Trzymać jeszcze na ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia…