Składniki: migdały 40 dag ciasto francuskie mrożone cynamon 1 szczypta masło 20 dag miód 10 dag cukier 50 dag goździki mielone 1 szczypta Sposób przyrządzenia: Migdały obrane ze skórki należy zmielić za pomocą mynka, następnie wymieszać je z 10 dag białego cukru i cynamonem. Miękkie masło należy rozpuścić, ale nie można go podgrzać za bardzo.…
Tag: migdały
Piernik
Litewski piernik
by albertos • • 0 Comments
Składniki: jajka 3 sztuki cukier 25 dag masło 15 dag miodu 25 dag rodzynki 5 dag migdały 5 dag orzechy włoskie 5 dag przyprawa do pierników 2 łyżeczki kefir 250 ml mąka żytnia 25 dag mąka pszenna 25 dag soda oczyszczona 1 łyżeczka tłuszcz do formy Sposób przyrządzenia: Jajka należy utrzeć z cukrem na puszystą…
Pstrąg
Pstrąg z migdałami Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: pstrągi całe 5 sztuk płatki migdałowe 12,5 dag masło 12 dag czosnek 2 ząbki limonka 2 sztuki boczek 5 plasterków sól pieprz Sposób przyrządzenia: Pstrągi należy wypatroszyć, oskrobać i umyć. Skropić sokiem z limonki. Czosnek po obraniu należy posiekać. 10 dag płatków migdałowych należy utrzeć z 10 dag masła, czosnkiem pieprzem i solą. Piekarnik…
Indyk
Piersi indycze z sosem czereśniowym
by helas • • 0 Comments
Składniki: 2 piersi z indyka 40 dag czereśni 5 dag płatków migdałów 1/3 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżka balsamicznego octu winnego 1 łyżka cukru szczypta tymianku 2 ziarna ziela angielskiego oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Piersi indyka delikatnie rozklepać, oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Czereśnie wydrylować, płatki migdałów…