Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto migdałowe Ilony

Składniki:

  • migdały 40 dag
  • ciasto francuskie mrożone
  • cynamon 1 szczypta
  • masło 20 dag
  • miód 10 dag
  • cukier 50 dag
  • goździki mielone 1 szczypta

    Sposób przyrządzenia:
    Migdały obrane ze skórki należy zmielić za pomocą mynka, następnie
    wymieszać je z 10 dag białego cukru i cynamonem. Miękkie masło należy
    rozpuścić, ale nie można go podgrzać za bardzo. Gotowe ciasto francuskie
    należy rozmrozić, następnie rozwinąć i rozwałkować dość cienko, po czym
    posmarować masłem.
    W blaszce należy rozłożyć 1/4 przygotowanego ciasta, następnie
    rozsmarować na nim 1/4 wcześniej przygotowanej masy z migdałami, po czym
    przykryć masę następną warstwą ciasta i kolejną porcją masy migdałowej i
    tak cztery razy. Przełożone ciasto należy pokroić na niewielkie,
    trójkątne kawałeczki i upiec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do
    temperatury 160 stopni. Cukier, który pozostał należy zagotować przez 15
    minut z 1/2 litra wody, miodem, odrobiną cynamonu i mielonymi
    goździkami. Tak przygotowanym syropem należy polać upieczone ciasto.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *