Składniki:
- migdały 40 dag
- ciasto francuskie mrożone
- cynamon 1 szczypta
- masło 20 dag
- miód 10 dag
- cukier 50 dag
- goździki mielone 1 szczypta
Sposób przyrządzenia:
Migdały obrane ze skórki należy zmielić za pomocą mynka, następnie
wymieszać je z 10 dag białego cukru i cynamonem. Miękkie masło należy
rozpuścić, ale nie można go podgrzać za bardzo. Gotowe ciasto francuskie
należy rozmrozić, następnie rozwinąć i rozwałkować dość cienko, po czym
posmarować masłem.
W blaszce należy rozłożyć 1/4 przygotowanego ciasta, następnie
rozsmarować na nim 1/4 wcześniej przygotowanej masy z migdałami, po czym
przykryć masę następną warstwą ciasta i kolejną porcją masy migdałowej i
tak cztery razy. Przełożone ciasto należy pokroić na niewielkie,
trójkątne kawałeczki i upiec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do
temperatury 160 stopni. Cukier, który pozostał należy zagotować przez 15
minut z 1/2 litra wody, miodem, odrobiną cynamonu i mielonymi
goździkami. Tak przygotowanym syropem należy polać upieczone ciasto.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos