Składniki:
- botwinka 1 pęczek
- jabłko 1/2 sztuki
- koperek 2 łyżki
- marchewka 1 sztuka
- pietruszka 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- cytryna 1 ćwiartka
- śmietana 18% 1 łyżka
- ocet 1 łyżka
- cukier 1 łyżka
- ziemniaki
- sól
- pieprz
- woda 1,5 l
Sposób przyrządzenia:
Botwinkę należy umyć, buraczki obrać i wstawić do garnka z zimną wodą,
do wody należy dodać pietruszkę i marchew, a następnie wycisnąć sok z
ćwiartki cytryny, dodać do smaku ocet sól i pieprz. Barszcz należy
ugotować. Następnie wyjąć warzywa, zostawiając w nim tylko buraczki i
łodygi, na sam koniec należy zaprawić go śmietaną i i wrzucić do
barszczu drobno pokrojony koperek. Osobno ugotować ziemniaki.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos