Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi indycze z sosem czereśniowym

Składniki:

  • 2 piersi z indyka
  • 40 dag czereśni
  • 5 dag płatków migdałów
  • 1/3 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka balsamicznego octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta tymianku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • oliwa
  • sól, pieprz
     
    Przygotowanie:
    Piersi indyka delikatnie rozklepać, oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Czereśnie wydrylować, płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Sos ze smażenia mięsa zlać do rondelka, wlać wino, ocet winny, dodać cukier i mieszając podgrzać. Następnie dodać ziele angielskie, czereśnie, doprawić pieprzem, wymieszać i podgrzewać jeszcze chwilę. Sosem polać piersi  indycze. Przed podaniem posypać migdałami.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez helas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *