Składniki:
- 2 piersi z indyka
- 40 dag czereśni
- 5 dag płatków migdałów
- 1/3 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 1 łyżka balsamicznego octu winnego
- 1 łyżka cukru
- szczypta tymianku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piersi indyka delikatnie rozklepać, oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Czereśnie wydrylować, płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Sos ze smażenia mięsa zlać do rondelka, wlać wino, ocet winny, dodać cukier i mieszając podgrzać. Następnie dodać ziele angielskie, czereśnie, doprawić pieprzem, wymieszać i podgrzewać jeszcze chwilę. Sosem polać piersi indycze. Przed podaniem posypać migdałami.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez helas