Składniki:
- pstrągi całe 5 sztuk
- płatki migdałowe 12,5 dag
- masło 12 dag
- czosnek 2 ząbki
- limonka 2 sztuki
- boczek 5 plasterków
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pstrągi należy wypatroszyć, oskrobać i umyć. Skropić sokiem z limonki.
Czosnek po obraniu należy posiekać. 10 dag płatków migdałowych należy
utrzeć z 10 dag masła, czosnkiem pieprzem i solą. Piekarnik nagrzać do
200 stopni, ryby wysmarować w środku masłem z migdałami i czosnkiem.
Ryby zawijać w plasterki boczku i folię aluminiową. Piec około 30 minut
w piekarniku. Podawać polane rozpuszczonym masłem z migdałami i ćwiartką
limonki.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos