Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso z wieprzowiny

Polędwiczki w sosie śmietanowo-grzybowym

Składniki: 4 polędwiczki wieprzowe 2 średnie cebule    8 borowików    800 ml śmietanki 30%,    masło przyprawa "Delikt do mięs"        sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać a borowiki pokroić na mniejsze kawałki po czym razem przesmażyć na rozgrzanym maśle po czym wlać śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze na małym ogniu aż…

Kotlety schabowe duszone z pieczarkami i serem

Składniki 4 kotlety schabowe bez kości 10 dag sera żółtego 25 dag pieczarek 2 szklanki bulionu (może być z kostki-np. grzybowy)        pół szklanki gęstej śmietany kilka łyżek oleju            4 ząbki czosnku natka pietruszki, szczypiorek sól, pieprz         Sposób wykonania: Kotlety rozbić lekko tłuczkiem po czym oprószyć je solą oraz pieprzem i…

Terrina z mięsa mielonego w szynce szwardzwaldzkiej

Składniki i sposób wykonania: Używamy do wykonania terriny formy w kształcie trójkątnej. Wykładamy formę folią spożywczą następnie wykładamy szynkę szwardzwaldzką , następnie wykładamy farsz z mięsa mielonego który robimy następująco: 0,5 kg mięsa mielonego 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki pieprzu marynowanego Wrzucamy wszystko do miski i wyrabiamy masę, doprawiamy do smaku solą…

Peregrynacje kulinarne, w kuchni babci Antosi 2

Skończyliśmy z „tłustościami” pora na przydatki jak mawia moja babcia. Czas zagospodarować głowę, nóżki, i podroby tj. serce, płuca i wątrobę. Opowieści o przygotowaniu jelit, pęcherza i żołądka Wam oszczędzę. Głowę i nogi bardzo dokładnie czyścimy, z głowy usuwamy gałki oczne, ozorek oraz mózg. Pierwszy raz jadłam mózg, rarytas, więc zacznę kolejną opowieść od przepisu…