Składniki: 4 polędwiczki wieprzowe 2 średnie cebule 8 borowików 800 ml śmietanki 30%, masło przyprawa "Delikt do mięs" sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać a borowiki pokroić na mniejsze kawałki po czym razem przesmażyć na rozgrzanym maśle po czym wlać śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze na małym ogniu aż…
Tag: mięso z wieprzowiny
Listy
Kotlety schabowe duszone z pieczarkami i serem
by Grażyna Jagieło • • 0 Comments
Składniki 4 kotlety schabowe bez kości 10 dag sera żółtego 25 dag pieczarek 2 szklanki bulionu (może być z kostki-np. grzybowy) pół szklanki gęstej śmietany kilka łyżek oleju 4 ząbki czosnku natka pietruszki, szczypiorek sól, pieprz Sposób wykonania: Kotlety rozbić lekko tłuczkiem po czym oprószyć je solą oraz pieprzem i…
Listy
Pulpety z pieczarką i żółtym serem
by Waldek • • 0 Comments
Listy
Terrina z mięsa mielonego w szynce szwardzwaldzkiej
by Joanna Stadler • • 0 Comments
Składniki i sposób wykonania: Używamy do wykonania terriny formy w kształcie trójkątnej. Wykładamy formę folią spożywczą następnie wykładamy szynkę szwardzwaldzką , następnie wykładamy farsz z mięsa mielonego który robimy następująco: 0,5 kg mięsa mielonego 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki pieprzu marynowanego Wrzucamy wszystko do miski i wyrabiamy masę, doprawiamy do smaku solą…
Wieprzowina
Peregrynacje kulinarne, w kuchni babci Antosi 2
by Agnieszka • • 0 Comments
Skończyliśmy z „tłustościami” pora na przydatki jak mawia moja babcia. Czas zagospodarować głowę, nóżki, i podroby tj. serce, płuca i wątrobę. Opowieści o przygotowaniu jelit, pęcherza i żołądka Wam oszczędzę. Głowę i nogi bardzo dokładnie czyścimy, z głowy usuwamy gałki oczne, ozorek oraz mózg. Pierwszy raz jadłam mózg, rarytas, więc zacznę kolejną opowieść od przepisu…