Składniki: 50 dkg mielonego miesa wołowego 3 zgniecione ząbki czosnku 2 szklanki pokrojonych drobno pomidorów 20 dkg makaronu „kokardki” 2 łyżki posiekanej bazylii 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, dobrze przelać zimną wodą, odstawić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i czosnek,…
Tag: mięso mielone
Wieprzowina
Babka na bekonie
by barbara • • 0 Comments
Składniki: 10 długich plastrów chudego boczku 30 dag mięsa mielonego wieprzowego cebula przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Do mięsa mielonego skroić w drabiną kostkę średnią cebule dodać sól, pieprz i przyprawę Wszystko zawinąć boczkiem, a następnie włożyć w aluminium lub rękaw foliowy do pieczenia. Piec w niskiej temperaturze ok 150 stopni C…
Półmięsne
Gołąbki po mołdawsku
by Katarzyna • • 0 Comments
Półmięsne
Gołąbki – krok po kroku
by Iza • • 0 Comments
Składniki: główka kapusty białej lub włoskiej natka pietruszki 15 dkg ryżu 10 dkg cebuli 20 dkg wieprzowiny tłuszcz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki rosołu 150 ml śmietany sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście,…
Makarony
Makaron po prowansalsku
by muchowa • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg makaronu wstążki 3 papryki – czerwona, zielona i żółta 2 cebule 40 dkg mięsa mielonego ząbek czosnku puszka pomidorów 20 dkg pieczarek łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz 10 dkg żółtego sera 150 g śmietany kilka gałązek szczypiorku Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować na półtwardo, przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy. Papryki pokroić w kostkę.…