Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
- 25 dkg ryżu
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- 2 łyżki śmietany
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 1 główka kapusty
- bulion drobiowy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kapustę blanszować, rozebrać główkę na pojedyncze liście. Ryż ugotować na pół miękko w dużej ilości wody, odcedzić. Umyte mięso pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć miąższ, pokroić w kostkę. Marchew i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Mięso, marchew, cebulę udusić na oliwie pod koniec dodając pomidory. Wszystkie składniki wymieszać z ugotowanym ryżem, przyprawić. Na liśc kapusty nakładać przygotowany farsz, zawinąć. Ułożyć w odpowiednim naczyniu, podlać bulionem drobiowym i dusić do miękkości w piekarniku.