Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki – krok po kroku

Składniki:

    • główka kapusty białej lub włoskiej
    • natka pietruszki
    • 15 dkg ryżu
    • 10 dkg cebuli
    • 20 dkg wieprzowiny
    • tłuszcz
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 szklanki rosołu
    • 150 ml śmietany
    • sól i pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście, ściąć grube nerwy nie uszkadzając liści.

    Ryż opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować na półmiękko, odcedzić. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć. Mięso umyć, zemleć, wymieszać z cebulą, ryżem i posiekaną zieleniną, doprawić.

    Liść rozłożyć, nałożyć łyżką trochę farszu, zwinąć jak kopertę. Układać gołąbki w garnku żaroodpornym,  wlać nieco gorącej wody i dusić, od czasu do czasu przewracając.

    Duszenie trwa 2 godziny, tak więc należy wyparowaną wodę uzupełniać wrzątkiem. Można też piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Przygotować sos pomidorowy

    Składniki:

    • 0,5kg pomidorów
    • 1 cebula
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 ząbek czosnku
    • sól oraz ulubione  przyprawy


    Sposób przyrządzenia:
    Cebule drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu, dodać pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Po 10 min duszenia dodać resztę składników, wymieszać i dusić jeszcze 15 min. na wolnym ogniu. Sos ostudzić, wyjąć liście a następnie zmiksować.

    Lub pieczarkowy

    Składniki:

      • 2 łyżki masła
      • 25 dkg pieczarek
      • 1 łyżka mąki
      • 1 szklanka bulionu
      • pieprz, sól


      Sposób przyrządzenia:
      Pieczarki oczyścić, pokroić w niezbyt cienkie plasterki i podsmażyć na 1 łyżce masła. Drugą łyżkę masła roztopić w rondelku, dosypać mąkę i nie rumienić zapienić. Mleko wymieszać z bulionem i wlać zimne na gorącą zasmażkę. Zagotować stale mieszając i gotować jeszcze ok. 5 minut, następnie wrzucić pieczarki i jeszcze ok. 3 minut gotować. Doprawić.

      Gołąbki podawać polane sosem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *