Składniki: chleb 4 kromki cienkie masło 2 dag Sposób przyrządzenia Kromki chleba należy pokroić w dość drobną kosteczkę. Masło należy roztopić na rozgrzanej patelni i włożyć na nie kosteczki chleba, całość wymieszać i podsmażyć na wolnym ogniu. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos
Tag: masło
Desery
Krówki
by albertos • • 0 Comments
Składniki: mleko skondensowane słodzone 1 puszka masło 10 dag płatki owsiane 5 dag spirytus 1 łyżka Sposób przyrządzenia:Mleko nie otwierając puszki proszę włożyć do garnka wypełnionego wodątak, aby zakryć puszkę, wstawić je na ogień i gotować przez 3 godziny.Następnie wystudzić puszkę w zimnej wodzie i otworzyć ją. Płatki owsianenależy uprażyć na patelni na złoty kolor…
Sosy
Sos karmelowy
by albertos • • 0 Comments
Składniki: masło 2 łyżki woda 2 łyżki cukier 3 łyżki Sposób przyrządzenia: W niewielkim garnku należy rozpuścić dokładnie masło z dwiema łyżkami wody i cukrem, nie należy mieszać, ale lekko potrząsać garnkiem co jakiś czas, żeby nie zważyć sosu. Gdy z cukru zrobi się brązowy karmel należy polewać nim owoce i naleśniki. Przepis nadesłany na…
Cielęcina
Ragout z cielęciny z rodzynkami
by Anna Boroń • • 0 Comments
Składniki: 600 g pieczonej cielęciny ½ łyżki masła 2-3 skórki chleba 50 g rodzynek 1-2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Mięso oddzielić od kości, które porąbać na mniejsze kawałki i zalać sosem z pieczeni. Dodać jeszcze skórki z chleba, rodzynki, sok z cytryny oraz masło i ugotować. W między czasie cielęcinę pokroić na małe…
Baranina
Kotlety z baraniny w cieście francuskim
by Ewelina Kania • • 0 Comments
Składniki: 0,8 kg mięsa baraniego 4-6 łyżek masła 1-2 jajka tarta bułka sól pieprz ciasto francuskie Sposób wykonania: Mięso pokroić na kwadrat, które zbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem po czym zawinąć w lekko rozwałkowane ciasto francuskie pokrojone na kwadraty, które owiną kawałki mięsa. Roladki zanurzyć w roztrzepanym jajku a potem obtoczyć w bułce tartej.…