Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: masło

Alberty Ilony

Składniki:• mąka 25 dag• masło 7 dag• cukier puder 10 dag• jajka 4 sztuki• proszek do pieczenia 5 g• białko jaja 1 sztuka• tłuszcz do blachy Sposób przyrządzenia:Mąkę należy połączyć z proszkiem do pieczenia, jajka należy utrzeć zcukrem i masłem, dodać do mąki, posiekać i zagnieść ciasto. Ciastonależy rozwałkować i wykrawać z niego za pomocą…

Masło serowe

Składniki: masło 5 dag serek topiony mały 2 sztuki białe wino 1 łyżeczka sól do smaku Sposób przyrządzenia: Masło należy dobrze utrzeć z serem, następnie ucierając dodawać białe wino i sól. Wszystko raz jeszcze utrzeć dokładnie na jednolitą masę. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos  

Zupa mleczna z grzankami

Składniki: mleko 2 litry grzanki 6 sztuk cukier puder 30 g masło 10 g Sposób przyrządzenia: Grzanki należy skropić mlekiem, następnie posypać cukrem i ułożyć na brytfance uprzednio wysmarowanej masłem. Grzanki należy lekko zapiec w nagrzanym piekarniku. Grzanki należy ułożyć na talerzach i zalać gorącym (od razu po przegotowaniu) mlekiem. Zupę podawać od razu. Przepis…

Oscypki smażone

Składniki: oscypek 1 sztuka masło 3 dag dżem z borówek 3 łyżki Sposób przyrządzenia: Oscypka należy pokroić na 0,5 centymetrowe plastry i smażyć na maśle na mocno rozgrzanej patelni. Plastry oscypka po usmażeniu należy układać na rozgrzanym półmisku i udekorować dżemem. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos  

Maślany sos

Składniki: masło 20 dag cebulka młoda 2 sztuki sok z cytryny 5 łyżek śmietana kremówka 1 szklanka koperek posiekany olej 2 łyżki wytrawne białe wino 1 szklanka sól pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulkę należy bardzo drobno posiekać, następnie podsmażyć ją na rozgrzanej patelni, na oleju. Po podsmażeniu należy dolać do cebulki wino oraz sok z cytryny.…