Składniki: 10 kolb kukurydzy 3-4 l wody 3 łyżki masła sól Sposób wykonania: Kolby kukurydzy obrać z liści po czym układać je ciasno w garnku. Przekryć je liści i zalać wodą. Trzymać pod przykryciem na ogniu około 3-5 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika i udusić w trackie dolewając wrzątek. Przed podaniem kukurydzę oprószyć…
Tag: masło
Grzyby
Trufle z maderą
by Dominika • • 0 Comments
Składniki: 600 g trufli 1 l bulionu kieliszek madery 12 łyżek masła Sposób wykonania: Trufle oczyścić po czym zalać bulionem i doprowadzić do zagotowania. Następnie trufle odcedzić i pokroić w paseczki, które przełożyć do rondelka z rozpuszczonym masłem. Wlać jeszcze kieliszek madery i trzymać na ogniu pod przykryciem. Gdy trufle będą gotowe dodać jeszcze masło…
Makarony
Makaron z masłem i serem
by Marcin Tomczyk • • 0 Comments
Składniki: 400-600 g gotowanego makaronu 6-8 łyżek masła 5 łyżek parmezanu Sposób wykonania: Makaron zalać osoloną wodą i ugotować po czym go odcedzić. Następnie wymieszać makaron z masłem i rozłożyć na talerzach. Przed podaniem posypać startym parmezanem.
Dorsz
Dorsz w jajecznym maśle
by Anna Chowaniec • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg dorsza 4-6 jajek 12 łyżek masła 2-3 łyżeczki bulionu łyżka pokrojonego koperku sól Sposób wykonania: Oczyszczonego dorsza zalać niewielką ilością wody i ugotować. Następnie go odcedzić i obrać z ości. W między czasie jajka ugotować na twardo po czym je posiekać i wymieszać z masłem oraz 2-3 bulionu, zagotować. Przed podaniem polać…
Warzywa
Soczewica z masłem
by Dominika • • 0 Comments
Składniki: 500 g soczewicy pęczek natki pietruszki 4 łyżki masła sól pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Soczewicę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła razem z pęczkiem pietruszki. Ugotowaną soczewice odcedzić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem polać roztopionym masłem.…