Składniki: 4 kotlety schabowe 7, 5 dag masła 1 łyżeczka łagodnej musztardy ½ pęczka szczypiorku sól pieprz sok z cytryny olej Sposób wykonania; Do masła dodać musztardę oraz posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Następnie mięso usmaży na rozgrzanym oleju, wówczas oprószyć je solą i pieprzem.…
Tag: masło
Ryby
Ryba w maślanym sosie
by Monika • • 0 Comments
Składniki: • 60 dag białej ryby • 3 łyżki masła • 2 łyżki miodu • 2 łyżki soku z cytryny • pieprz • 1 łyżeczka bulionu w proszku • 1 cebulka • 2 łyżki tartej bułki Sposób wykonania: Masło zmiksować razem z miodem, bulionem oraz sokiem z cytryny po czym podgrzewać do rozpuszczenia masła. Następnie…
Pieczarki
Pieczarki z czosnkiem Marzeny
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 12 pieczarek łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 1i1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Cebulę zeszklić na maśle i dodać pokrojone w kostkę ogonki z umytych pieczarek. Podsmażyć. Dodać roztarty czosnek. Na koniec dodać bułkę tartą i natkę pietruszki. Przestudzoną masą napełnić pieczarki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać…
Sosy
Sos holenderski Ilony
by Ilona • • 0 Comments
Składniki: • 2 żółtka • 1 łyżka białego wina • 22,5 dag sklarowanego masła • szczypta solu • szczypta pieprzu • 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób wykonania: Do rondelka wrzucić żółtka i wlać wino. Na malutkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając. Gdy sos lekko zgęstnieje zdjąć z ognia i dodawać stopniowo sklarowane masło. Całość…
Jajka
Marchewkowy omlet zapiekany
by Jolanta • • 0 Comments
Składniki: 3 jajka 2 łyżki mleka łyżka masła sól 1 marchewka Sposób wykonania: Marchewkę obrać po czym zalać wodą i ugotować, wówczas zetrzeć ją na tarce. Następnie jajka roztrzepać z dodatkiem mleka i soli. Dodać do jajek marchewkę, dokładnie wymieszać i przelać masę omletową do naczynia żaroodpornego. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Przed…