Składniki: 20 dkg makaronu 3 łyżki rodzynek kilka kropli olejku pomarańczowego ¼ kostki masła 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cynamonu 2 łyżki maku Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować al. dente w dużej ilości wody. Rodzynki zamoczyć w ciepłej, przegotowanej wodzie z dodatkiem olejku pomarańczowego aż spęcznieją. Mak wymieszać z cynamonem, kilkoma kroplami…
Tag: mak
Drób
Piersi z kurcząt w chrupiącej makowej panierce
by marek • • 0 Comments
Składniki: Piersi z kurczaka – 0,8 kg Sałatka Śródziemnomorska Bonduelle – 300 g Kalafior romanesco – 200 g Ziemniaczki drobne – 250 g Pistacje – 50 g Ser Mozarella – 80 g Mak – 150 g Maliny – 150 g Miód – 100 g Marchewka paryska – 250 g Pomarańcze – 350 g Masło –…
Makowiec
Makowy placek z jabłkami
by Monia • • 1 Comment
Składniki: kruche ciasto: • 30 dag mąki • 10 dag zmielonych orzechów włoskich • 80 g cukru pudru • 20 dag masła • 1 jajo • szczypta soli masa: • 25 dag zmielonego maku • 200 ml słodkiej śmietany • 14 dag cukru • starta skórka i sok z 1 cytryny • 75 dag jabłek…
Biszkopty
Biszkopt z masą makową
by Dana • • 0 Comments
Składniki: biszkopt: • 3 jajka • 4 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa makowa: • 250 g masła lub margaryny • 2 żółtka • 3 łyżki cukru pudru • 2 łyżki maku lukier: • 1/2 szklanki cukru • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki gorącej…
Ciastka
Muffiny z makiem
by Vjesja • • 1 Comment
Składniki: 2 filiżanki mąki pszennej ( 280g ) 1 łyżka maku ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki sody ½ fil. rozpuszczonego masła ( 113g ) 1 fil. cukru ( 200g ) 2 jaja 1 fil. jogurtu ( 240ml ) 1 łyżeczka ekstraktu wanilii skórka otarta z 1 cytryny Sposób przyrządzenia: Nagrzewamy piekarnik do 180°C ( obieg…