Składniki:
2 filiżanki mąki pszennej ( 280g )
1 łyżka maku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki sody
½ fil. rozpuszczonego masła ( 113g )
1 fil. cukru ( 200g )
2 jaja
1 fil. jogurtu ( 240ml )
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przyrządzenia:
Nagrzewamy piekarnik do 180°C ( obieg gorącego powietrza ).
W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, sól i mak. W innej misce ucieramy mikserem cukier z rozpuszczonym i wystudzonym masłem. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy kolejno jajka, jogurt, wanilię i na końcu skórkę z cytryny. Dobrze utarte, płynne składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, aż się połaczą. Nie miksować i nie za długo mieszać. Ciasto ma być z grudkami. Zapełniamy foremki na muffiny do 3/4 wysokości i umieszczamy w piekarniku ( środkowa pozycja ). Pieczemy do lekkiego zrumienienia ok. 30 min.
Mozna położyć glazurę z ½ fil. cukru ( 60g ) i 1 łyżki soku cytrynowego.
Przepis orginalny: Creme de Colorado Cookbook
1 comment for “Muffiny z makiem”