Składniki:
kruche ciasto:
• 30 dag mąki
• 10 dag zmielonych orzechów włoskich
• 80 g cukru pudru
• 20 dag masła
• 1 jajo
• szczypta soli
masa:
• 25 dag zmielonego maku
• 200 ml słodkiej śmietany
• 14 dag cukru
• starta skórka i sok z 1 cytryny
• 75 dag jabłek
• 1/2 łyżeczki cynamonu
poza tym:
• 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto: mąkę wsypać do miski, dodać orzechy, cukier puder, pokrojone masło, jajo i sól, ze składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić około 30 minut. Masa: mak zagotować ze śmietaną, 70 g cukru i skórką z cytryny.
Zdjąć z ognia, wystudzić. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki. Po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cienkie cząstki, wymieszać z resztą cukru, sokiem cytrynowym i cynamonem.
Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 190ºC. 2/3 porcji ciasta rozwałkować na stolnicy poprószonej mąką.
Przełożyć do posmarowanej tłuszczem tortownicy (ø 26 cm), uformować brzeg wysokości 5 cm
Na ciasto wyłożyć masę makową, wyrównać, następnie ułożyć cząstki jabłek.
Na stolnicy poprószonej mąką pozostałe ciasto rozwałkować na placek i przykryć owoce.
Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec 40 – 50 minut.
Wyjąć i wystudzić na kuchennej kratce. Placek posypać przesianym cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietaną.
1 comment for “Makowy placek z jabłkami”