Składniki:1/2 kg mąki 1 kostka (250g) margaryny 1 szkl. kwaśnej śmietany 1 białko trochę maku (łyżka) biały krem (najlepiej w typie karpatka) ok. 500ml polewa czekoladowa (ok. 250 ml) Sposób przyrządzenia:Mąkę, margarynę i śmietanę posiekać, zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wycinać z niego pary krążków tak aby mniejszy…
Tag: mak
Torty
Tort makowy
by trunksql • • 0 Comments

Składniki:
1. Ciasto:
• 25 dkg maku,
• 1/2 litra mleka,
• 7 jajek,
• 20 dkg cukru,
• 7 łyżek tartej bułki,
• 2 łyżki skórki pomarańczowej,
• 3 dkg migdałów,
• sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
• pół laski waniliowej.
2. Masa 1 (alternatywnie):
• 30 dkg orzechów laskowych,
• 25 dkg masła,
• 6 żółtek,
• 20 dkg cukru,
• wanilia,
• pół kieliszka brandy.
3. Masa 2 (alternatywnie):
• 25 dkg masła,
• 6 żółtek,
• 20 dkg cukru,
• sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
• wanilia.
4. Lukier:
• kilka łyżek cukru pudru,
• sok z cytryny,
• 2-3 krople olejku np. migdałowego.

Torty
Tort Makowy
by Anerite • • 3 komentarze
Składniki: • 30 dkg suchego maku, • 40 dkg c. pudru, • 10 dużych jaj, • 3 małe garście przesianej – tartej bułki, • łyżka miodu, • sok i skórka z małej cytryny, • wanilia Wykonanie: Mak dobrze zaparzyć (aby się rozcierał w palcach), odcedzić na sitku, rozsypać na kilkakrotnie złożoną ściereczkę w celu dokładnego…
Mazurek
Mazurek kokosowy.
by framboise • • 0 Comments
I jeszcze jeden mazurek. Też wypróbowany przeze mnie. Ten mazurek wygląda trochę nietypowo, tzn. jak nie mazurek . Jest przekładany. A oto i on: Ciasto: Skład: 10 białek 1 szkl. cukru pół kostki masła 1 szkl. mąki 1 szkl. maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Sposób przyrządzenia: Białka ubić z cukrem i mieszając dodawać porcjami…
Ciasta
Piegusek
by Dana • • 0 Comments
Składniki: – 40 dkg mąki (2 szklanki), – 25 dkg margaryny, – 35 dkg cukru (1 1/2 szklanki), – 4 jajka, – łyżeczka proszku do pieczenia, – szklanka mleka, – szklanka maku, – tłuszcz i tarta bułka do formy. Wykonanie: Mleko zagotować z margaryną i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką przesianą z…