Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzybki

Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka (250g) margaryny
1 szkl. kwaśnej śmietany
1 białko
trochę maku (łyżka)
biały krem (najlepiej w typie karpatka)
ok. 500ml polewa czekoladowa (ok. 250 ml)
Sposób przyrządzenia:
Mąkę, margarynę i śmietanę posiekać, zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wycinać z niego pary krążków tak aby mniejszy krążek był średnicy foremek od babeczki a większy przykrywał powierzchnię foremki od zewnątrz (kapelusz grzybka). W mniejszych krążkach wyciąć otwory (ok. 1 cm średnicy)-na nóżkę grzybka. Uformować też z rulonu ciasta korzonki grzybów, maczać końcówki w białku jaja i maku. Większymi krążkami obłożyć od zewnątrz foremki na babeczki. Piec w piekarniku na złoty kolor. Po upieczeniu i przestudzeniu nakładać do kapeluszy krem, zamknąć krążkiem z otworem i włożyć nóżkę. Całość kapelusza udekorować polewą czekoladową.

1 comment for “Grzybki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *