Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mak

Faworkowe „mrowisko”

Przepis wg Pani Ireny Wiśniewskiej – warto skorzystać z takiego przepisu Składniki: – 5 jajek – 2,5 szklanki maki tortowej – kostka masła – 2 szklanki cukru – kostka margaryny – 5 dag płynnego miodu sztucznego – 20 dag rodzynek – 5 dag maku – olej do smażenia Wykonanie: Jajka wbic do miski, roztrzepać. Dodać…

Sero – makowiec

Składniki: Ciasto: – 20 dkg mąki – 0,5 kostki margaryny – 10 dkg cukru pudru – 1 żółtko Wykonanie: Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godz. Masa makowa: – 0,5 kg maku – 30 dkg cukru pudru – 2 żółtka -2 białka+(białko od kruchego ciasta) – 2 łyżki tartej bułk – aromat migdałowy –…

Szarlotka po japońsku

Skład: 8jaj 25dag margaryny 40dag cukru pudru 30 dag maku 60dag jabłek, 10 łyżek kaszy manny łyżeczka proszku do pieczeni bakalie. Sposób przyrządzenia: Margarynie ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku, łyżce sparzonego i zmielonego maku i dalej ucieramy. Następnie dodajmy starte na dużych oczkach jabłka i mieszamy. Na koniec dodać dobrze ubitą pianę…