Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort makowy

Składniki:

1. Ciasto:
• 25 dkg maku,
• 1/2 litra mleka,
• 7 jajek,
• 20 dkg cukru,
• 7 łyżek tartej bułki,
• 2 łyżki skórki pomarańczowej,
• 3 dkg migdałów,
• sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
• pół laski waniliowej.
2. Masa 1 (alternatywnie):
• 30 dkg orzechów laskowych,
• 25 dkg masła,
• 6 żółtek,
• 20 dkg cukru,
• wanilia,
• pół kieliszka brandy.
3. Masa 2 (alternatywnie):
• 25 dkg masła,
• 6 żółtek,
• 20 dkg cukru,
• sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
• wanilia.
4. Lukier:
• kilka łyżek cukru pudru,
• sok z cytryny,
• 2-3 krople olejku np. migdałowego.

 

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Mak zalewamy wrzącym mlekiem i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, przekładamy na sito i dajemy mu dobrze obcieknąć. Mielimy dwa razy.

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy wanilię, skórkę z cytryny i sok. Do masy jajecznej wkładamy przetarty mak, skórkę pomarańczową oraz wyprażone i potłuczone migdały. Mieszamy całość dokładnie. Teraz kładziemy ubite białka i bułkę tartą. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w dobrze ogrzanym, ale nie gorącym piekarniku przez 1 godz. Po ostygnięciu kroimy na 3 części i przekładamy masą. Wierzch dekorujemy lukrem wg własnego gustu. Odkładamy w chłodne miejsce na 24 godz.

Masa:
Orzechy prażymy przez chwile na suchej patelni i pozbawiamy łusek. Mielimy na drobno.
Masło ucieramy z cukrem, a następnie z żółtkami i wanilią. Na końcu dodajemy zmielone drobno orzechy (lub cytrynę).
Masę możemy lekko schłodzić przed przełożeniem. Smarujemy nią dwie warstwy tortu, boki i wierzch.

Lukier:
Do garnuszka wsypujemy cukier puder. Rozrzedzamy go, ukręcając sokiem z cytryny. Gdy powstanie jednolita, dość gęsta masa wylewamy lukier na wierzch tortu cienką warstwą w wymyślony wzorek.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *