Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażona skórka pomarańczowa

Składniki:


• skórki z 6 pomarańczy,
• 1/2 kg cukru,
• 1 litr wody.

Sposób przyrządzenia:
Skórki myjemy porządnie i wkładamy do namoczenia. Podczas moczenia, co najmniej raz zmieniamy wodę na świeżą. Można je moczyć do 2 dni. Jednak doba w zupełności wystarcza. Porządnie odcedzamy z wody przed dalszym ciągiem pracy.

Na ogniu nastawiamy syrop. Do 1 litra wody wsypujemy cukier. Gdy się rozpuści i zagotuje, wkładamy odcedzone skórki pomarańczowe. Gotujemy powoli, aż syrop zacznie gęstnieć, a skórki przybiorą ładny, nieco szklisty kolor. Skórka staje się miękka i elastyczna. Trwa to ponad godzinę. W rezultacie otrzymujemy dość gęsty syrop z miękką skórkę pomarańczową.

Na gładką i czystą powierzchnię – najlepiej szklaną lub marmurową – wykładamy skórki wraz z otaczającym ją lukrem. Układamy je płasko i pozostawiamy do obeschnięcia. Gdy powierzchnia skórki stanie się stała, możemy ją pokroić na drobno i włożyć do słoika – układając dość gęsto. Możemy powkładać całe kawałki skórki i kroić je dopiero przed użyciem. Słoik należy szczelnie zamknąć, aby skórka pozostała elastyczna.

Jeśli lubicie świeże orzechy w słodkiej skorupce, w reszcie lukru, który pozostał w garnuszku, można usmażyć kilka orzechów laskowych. Podajemy je wraz innymi bakaliami.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *