Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biszkopt z masą makową

Składniki:


biszkopt:
• 3 jajka
• 4 łyżki mąki pszennej
• 3 łyżki cukru
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa makowa:
• 250 g masła lub margaryny
• 2 żółtka
• 3 łyżki cukru pudru
• 2 łyżki maku
lukier:
• 1/2 szklanki cukru
• sok z 1/2 cytryny
• 2 łyżki gorącej wody
ponadto:
• tłuszcz do wysmarowania blaszki

Sposób przyrządzenia:
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, a następnie dodać do ubitych jaj. Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 25 x 25 cm.
Piec około 20 minut w temperaturze 170ºC.
Masa: Mak zaparzyć w 125 ml wrzącej wody. Podgrzewać jeszcze 5 minut.
Ostudzić pod przykryciem. Zimny mak wylać na gęste sito. Masło rozetrzeć na puszystą masę. Dodać cukier puder, żółtka oraz mak, wymieszać.
Lukier: Cukier rozetrzeć z wodą i sokiem z cytryny na gładką masę.
Mazurek: Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Płaty ciasta przełożyć masą makową.
Udekorować według uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *