Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rulon staromiejski

Składniki:


• 1 kg chudego, cienkiego boczku bez kości i skóry
• 10 dag suszonych śliwek
• 2 łyżki rodzynek
• 2 łyżki kaszy manny
• 6 ząbków czosnku
• 5 liści laurowych
• 1/2 łyżeczki majeranku
• 1/2 łyżeczki cząbru
• łyżeczka pieprzu
• 2 łyżki oleju
• 2 łyżki wódki
• łyżka soli

Sposób przyrządzenia:
Umyj i osusz boczek. Ostrym nożem zetnij nadmiar mięsa (przyda się do bigosu lub farszu do pasztecików) – powinien powstać płaski, łatwy do zrolowania płat surowego boczku. Rozetrzyj 3 ząbki czosnku z małą łyżeczką soli i pieprzu. Dodaj wódkę i majeranek. Marynatą natrzyj boczek, zroluj ściśle, zawiń w folię aluminiową i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia natnij ostrym nożem "tłustą" stronę boczku (czyli tę, z której zdjęto skórkę) w niezbyt głęboką kratkę. Ułóż kratką do spodu na drewnianej deseczce. W miseczce wymieszaj pokrojone w paseczki śliwki, rodzynki, kaszę, 3 zmiażdżone ząbki czosnku i cząber. Wlej 3 – 4 łyżki gorącej wody, wsyp trochę soli i pieprzu.
Wymieszaj. Tak przygotowany farsz rozsmaruj na boczku. Zwiń – niezbyt ściśle – roladę, zepnij bok wykałaczkami i przeplatając grubą nitkę przez wykałaczki zesznuruj rulon. Posmaruj wąską brytfannę olejem, włóż rulon, przykryj folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Po 20 minutach wlej na dno pół filiżanki gorącej wody.
Piecz dalej (około 40 minut) i od czasu do czasu polewaj boczek sosem z dna brytfanny.
Gdy jest miękki, zdejmij folię i podpiecz na złoto. Wystudzony w brytfannie, zawiń w pergamin i włóż do lodówki.
Podaj na zimno z sosem chrzanowym lub borówkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *