Składniki: 1 ½ szkl. maku 1 ¼ szkl. cukru 10 jajek 10-12 gorzkich migdałów ½ łyżki masła 2 łyżki tartej bułki Sposób wykonania: Mak sparzyć wrzątkiem po czym dodać do niego zmielone migdały oraz cukier. Całość dokładnie ucierać w trackie stopniowo dodając po 1 żółtku. Następnie białka ubić na sztywną pianę i dodać do maku.…
Tag: mak
Makowiec
Makowiec na półkruchym cieście
by Magdalena Pieniążek • • 0 Comments
Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajo 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 13 dag margaryny 2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka masa: 2 szklanki maku 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 1 kostka margaryny bakalie Sposób wykonania: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jaja, śmietanę i margarynę.…
Makowiec
Makowiec Ewy
by Ewa Matejczuk • • 0 Comments
Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru pudru 10 dkg margaryny 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Wszystkie składniki należy wymieszać razem i zagnieść z tego ciasto, które odstawiamy na godzinę. Po godzinie ciasto należy rozwałkować i podpiec ok. 15 minut. Składniki do masy makowej 75…
Inne wypieki
Masa makowa pełna bakalii z pałeczkami
by Natalia Szczurek • • 0 Comments
Składniki: 12 dag mąki pszennej 5 dag masła 1 łyżka cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 30 dag mąki 1 l przegotowanego mleka 3 łyżki masła 1 szkl. miodu 10 dag orzechów i migdałów 5 dag orzechów laskowych 4 łyżki rodzynek ½ szkl. cukru 3 żółtka 1 laska wanilii rum tłuszcz i mąka…
Inne wypieki
Muffinki z makiem i migdałami
by Ewelina B • • 0 Comments

Gdy je zobaczyłam na blogu moje kuchrzenie nie mogłam się im oprzeć – zresztą nie bardzo się starałam. Ja uwielbiam muffinki 🙂
Składniki:
• mak suchy 1/4 szklanki
• mleko 2/3 szklanki
• jajko 1 sztuka
• sok z cytryny 2 łyżki
• esencja migdałowa 1 łyżka
• mąka 2 szklanki
• cukier 1/2 szklanki
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• sól 1/2 łyżeczki
• słupki migdałowe lub płatki 3 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Mleko łączymy z makiem i gotujemy 3-4 minuty ciągle mieszając. Odstawiamy na 20 minut – dodajemy teraz do tego esencję. Suche składniki łączymy razem. Do mleka z makiem dodajemy mokre składniki. Łączymy mokre z suchymi i mieszamy parę razy. Nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości i posypujemy słupkami migdałowymi. Pieczemy 20 minut w 200’C.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa