Składniki:
- 12 dag mąki pszennej
- 5 dag masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 30 dag mąki
- 1 l przegotowanego mleka
- 3 łyżki masła
- 1 szkl. miodu
- 10 dag orzechów i migdałów
- 5 dag orzechów laskowych
- 4 łyżki rodzynek
- ½ szkl. cukru
- 3 żółtka
- 1 laska wanilii
- rum
- tłuszcz i mąka do pospana blachy
Sposób wykonania;
Przesianą mąkę wyrobić z żółtkiem, śmietana oraz cukrem po czym uformować z powstałego ciasta, którą wstawić do lodówki.
W między czasie mak przełożyć do wrzącego mleka i trzymać na malutkim ogniu cały czas mieszając ok. 40 minut, wówczas odcedzić i 3 razy zemleć w maszynce.
Orzechy i obrane migdały posiekać a rodzynki namoczyć w alkoholu.
Następnie masło oraz miód stopić, wówczas dodać mak, orzechy, migdały i rodzynki.
Całość wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do maku żółtka utarte z cukrem.
Natomiast ciasto rozwałkować i ponacinać w paseczki, które ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką,
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec po czym powbijać w masę makową."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Natalia Szczurek