Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Masa makowa pełna bakalii z pałeczkami

Składniki:

  • 12 dag mąki pszennej
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 30 dag mąki
  • 1 l przegotowanego mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1 szkl. miodu
  • 10 dag orzechów i migdałów
  • 5 dag orzechów laskowych
  • 4 łyżki rodzynek
  • ½ szkl. cukru
  • 3 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • rum
  • tłuszcz i mąka do pospana blachy

    Sposób wykonania;
    Przesianą mąkę wyrobić z żółtkiem, śmietana oraz cukrem po czym uformować z powstałego ciasta, którą wstawić do lodówki.
    W między czasie mak przełożyć do wrzącego mleka i trzymać na malutkim ogniu cały czas mieszając ok. 40 minut, wówczas odcedzić i 3 razy zemleć w maszynce.
    Orzechy i obrane migdały posiekać a rodzynki namoczyć w alkoholu.
    Następnie masło oraz miód stopić, wówczas dodać mak, orzechy, migdały i rodzynki.
    Całość wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do maku żółtka utarte z cukrem.
    Natomiast ciasto rozwałkować i ponacinać w paseczki, które ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką,
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec po czym powbijać w masę makową.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Natalia Szczurek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *