Składniki:
- 5 jajek
- 2 szkl. mąki tortowej
- ¾ szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. cukru
- 25 dag margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag rodzynek
- 1 kieliszek wódki
- cukier
- sol
- tłuszcz
Sposób wykonania:
Rodzynki zalać alkoholem i odstawić do napęcznienia.
W między czasie tłuszcz utrzeć razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą do powstania kremu, wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wbijać po jednym jajku.
Pod koniec wrzucić jeszcze rodzynki.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Formę przykryć, wstawić do dużego garnka, wypełnionego wodą i gotować ok. 1, 20 minut"Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Marka