Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mak

Aromatyczna kapusta Anny

Składniki: 35 dkg poszatkowanej białej kapusty 3 łyżki dobrego masła 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 łyżka maku sok z cytryny do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę zalać wrzątkiem, doprowadzić di\o wrzenie, odcedzić. Odcedzoną kapustę ponownie zalać wodą, posolić, gotować powoli aż zmięknie, odcedzić. W rondlu rozpuścić masło, dodać kapustę, skórkę cytrynową, mak,…

Placek Makowo-Kokosowy

Składniki na ciasto(podkład): 5 białek 1szklanka cukru 1szklanka maku 11/2 paczki wiórków kokosowych Sposób przyrządzenia: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypywać cukier i dokładnie ubić. Po ubiciu dodać mak i wiórki kokosowe, dobrze wymieszać. Na wyłożoną i posmarowaną olejem blachę wyłożyć przygotowane ciasto. Piec około 30 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Masa:…

Sałatka z winogron i camembert z miodowym vinaigrette

Składniki: 50 ml miodu 50 ml octu winnego 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka maku ½ kg bezpestkowych winogron ½ kg pokrojonych świeżych fig, moreli, śliwek lub nektarynek 1 ser camembert pokrojony w wąskie cząstki ½ szklanki orzechów włoskich kilka porwanych liści zielonej sałaty Sposób przyrządzenia: W słoju wymieszać bardzo…

Aromatyczna kapusta

Składniki: 35 dkg pokrojonej drobno białej kapusty 2 łyżki masła 1  łyżka maku odrobina otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę zalać wodą, doprowadzić do ,wrzenia i odcedzić. Ponownie zalać, tym razem wrzątkiem i gotować aż zmięknie. W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać odcedzoną kapustę i pozostałe składniki,…

Pyszny makowiec z piaką na biszkoptowym cieście

Przepisując swój zeszyt kulinarny znalazłam przepis na makowca, który może wam się spodobać. Ciasto aromatycznie pachnie makiem a biszkopt jest długo świeży i puszysty. Polecam!! Składniki: Ciasto: 2szkl.. mąki tortowej 4 łyż. mąki ziemniaczanej 1szkl. cukru 1 kostka margaryny Kasia 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek migdałowy(jeśli ktoś nie lubi można nie dodawać)…