Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kurki

Duszone kurki z tymiankiem

Składniki: • 1 kg kurek • 2-3 ząbki czosnku • łyżeczka suszonego tymianku • 2-3 łyżki oliwy • ½ szkl. bulionu • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki przecieru pomidorowego • sól • pieprz • szczypta cukru Sposób wykonania: Grzyby smażyć przez kilka minut na rozgrzanym oleju po czym zmniejszyć ogień i smażyć…

Kurki w serowym sosie

Składniki: 1 kg kurek 2 cebule 150 g wędzonego boczku łyżka smalcu łyżka masła ¾ szkl. śmietany ćwierć szkl. bulionu 150 g twardego żółtego sera sól pieprz szczypta cukru łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym smalcu, wówczas wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić i…

Kurki w occie

Składniki: 1 kg. kurek 1 cebula 2 łyżki soli szklanka octu 1/4 szklanki cukru po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 4 listki laurowe czubata łyżeczka gorczycy Sposób przyrządzenia: Kurki oczyścić, cebulę pokroić w grube plastry. Składniki zalać małą ilością wrzątku , dodać łyżkę soli i gotować 10 minut. Przygotować zalewę, do litra wrzącej wody…

Frittata z kurkami lub pieczarkami

Składniki: 50 dkg kurek lub pieczarek 6 jajek ½ szklanki mleka ½ szklanki pokrojonej drobno cebulki ¼ szklanki posiekanej naci pietruszki 3 łyżki mleka 10 dkg pokruszonego sera feta sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby dokładnie umyć, obsączyć, odciąć trzony. Mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić. Grzyby zalać mlekiem, odstawić na 60 minut. Na patelni rozgrzać…

Kurki w pikantnym cieście

Składniki: 50 dkg kurek 1 szklanka oleju 1 jajko ½ szklanka mąki 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru pieprz, sól, curry Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, przyciąć trzony obgotować przez kilka minut w osolonej wodzie, obsączyć, osuszyć. Z maki jaka i mleka przygotować ciasto, dodać cukier i przyprawy w takiej ilości aby ciasto było pikantne. W…