Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia

Cukinie nadziewane serem comté

Składniki: 5 cukini, każda 180 g 120 g ziemniaków 2 pomidory 100 g papryki 100 g kukurydzy 1 szalotka 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz świeżo zmielony 1/2 l wywaru warzywnego 175 g sera comté 1 łyżka masła świeże pieczywo Przygotowanie: Cztery cukinie przepołowić wzdłuż i usunąć…

Ziemniaki z patelni z serem comté

Składniki: 250 g bekonu 1 kg ziemniaków 500 g cebuli 1łyżeczka kminku pieprz czarny świeżo zmielony 6 łyżek alzackiego białego wina 250 g sera comté 1/2 pęczku szczypiorku 1/2 pęczka pietruszki Przygotowanie: Bekon pokroić w drobną kostkę i na małym ogniu na patelni o grubym dnie powoli topić. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić na…

Ser Comté

Pochodzenie: Franche-Comté Rodzina serów: Sery twarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: rozpływa się w ustach, pozostawiając słodki smak; produkowany latem ma owocowy posmak; w zimowym wyraźnie wyczuwalny jest smak orzechów Zawartość  tłuszczu: minimum 45% Pora roku: cały rok Opis: Jest to najsłynniejszy ser wytwarzany w górach Jura we wschodniej Francji. To wspaniały tradycyjny ser z…

Ser Epoisses de Bourgogne A.O.C.

Pochodzenie: Burgundia Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: łączy w sobie słoność, słodycz, smak metaliczny i smak mleka; bardzo dojrzały ma mocny mięsny smak Zawartość  tłuszczu: 50% Pora roku: cały rok, najsmaczniejsze od lipca do lutego Opis: Według legendy pierwszy ser został wytworzony przez mnichów cystersów w XVI wieku. Przez następne wieki…

Fajita Claudii

Składniki: 40dkg wołowinki (najlepiej rostbef) 2 papryki świeże (żółta i czerwona) 2 duże cebule 6 pieczarek garść fasoli szparagowej – 4-6 kwiatów kalafiora 4-6 kwiatów brokuł 2 szklanki ryżu przyprawa do fajity sos sojowy Sposób przyrządzenia: Wołowinę kroimy w cienkie paseczki, obtaczamy gęsto w przyprawie fajita, podsmażamy do miękkości na woku. Paprykę, cebulę i pieczarki…