Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia

Tartinki ziemniaczane ze szpinakiem i z kozim serem

Składniki: 250 g mrożonego szpinaku 500 g ziemniaków 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 4 plasterki sera koziego dojrzewającego Przygotowanie: Rozmrozić szpinak, grubo posiekać. Gotować ziemniaki około 20 minut. Odcedzić, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i przecisnąć przez prasę. Nastawić piekarnik na…

Ser Valençay A.O.C.

Pochodzenie: Centre Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: słodki z delikatnym posmakiem orzechów Zawartość  tłuszczu: 45% Pora roku: od wiosny do jesieni Opis: Valençay na początku miał kształt piramidki. Po powrocie z nieudanej kampanii w Egipcie, Napoleon odciął wierzchołek sera, aby nie przypominał mu piramidy egipskiej. Ser jest miękki, jędrny i wilgotny.…

Ser Selles sur Cher A.O.C.

Pochodzenie: Centre Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: w smaku ser jest nieco kwaśny i słony, z pewnym dodatkiem słodyczy, zachowuje aromat koziego mleka i pleśni ciemnych piwnic Zawartość  tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, w wersji farmerskiej od wiosny do jesieni Opis: Powierzchnia sera jest bardzo gruzełkowata, a skórka – sucha.…

Ser Sainte Maure de Touraine A.O.C.

Pochodzenie: Centre Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: w pełni dojrzały jest odpowiednio słony i kwaskowaty, o aromacie orzecha włoskiego. Zawartość  tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, w wersji fermier od wiosny do jesieni Opis: Ser posiada delikatny miąższ, biały lub koloru kości słoniowej. Jego skórka z naturalną pleśnią, czasami jest pokrywana…

Quiche z kozim serem

Składniki: 150 g mąki 50 g masła sól, pieprz 2 jajka 60 g cukru 1 opakowanie sera 3 cukinie 3 pory Przygotowanie: Z mąki, masła i soli ugnieść ciasto i odstawić do lodówki. Nastawić piekarnik na temperaturę 200 stopni. Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem. Rozdrobnić serek kozi, dodać utarte żółtka. Białka ubić…