Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Selles sur Cher A.O.C.

Pochodzenie: Centre
Rodzina serów: Sery kozie
Rodzaj mleka: mleko kozie
Smak: w smaku ser jest nieco kwaśny i słony, z pewnym dodatkiem słodyczy, zachowuje aromat koziego mleka i pleśni ciemnych piwnic
Zawartość  tłuszczu: 45%
Pora roku: cały rok, w wersji farmerskiej od wiosny do jesieni
Opis:
Powierzchnia sera jest bardzo gruzełkowata, a skórka – sucha. Cały ser jest pokryty niebieskoszarą pleśnią, pod którą znajduje się warstwa sproszkowanego węgla drzewnego zmieszanego z grubo mieloną solą. Wielu zastanawia się czy można jeść skórkę zważywszy jej wygląd. Miejscowi twierdzą, że tak uważając, że w niej zawarty jest prawdziwy smak sera. Dojrzewanie odbywa się na obszarach określonych przez AOC co najmniej przez 10 dni, zwykle 3 tygodnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *