Roladki wieprzowe nadziewane kozim serem
Składniki:
- 88 małych zrazów wieprzowych
- 2 serki kozie
- 1 łyżka świeżo posiekanego tymianku
- 1 jajo
- sól, pieprz
- 1 szklanka rosołu wołowego
- 1 pęczek tymianku
- 150 g masła
- 0,1 l wytrawnego wina czerwonego
- do dekoracji: plastry cytryny, dymka, cykoria
Dodatek
- jarzyny z boczkiem
- 400 g botwiny lub szpinaku
- 50 g boczku
- 50 g zimnego masła
- trochę rosołu, sól, pieprz, utarta gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Zrazy zbić na płasko. Pośrodku ułożyć 1/2 cm grubości plaster sera koziego, posypać tymiankiem, posmarować roztrzepanym jajkiem. Zwinąć i związać sznureczkiem. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Obsmażyć na maśle na średnim ogniu i wstawić do nagrzanego piekarnika do 70-80 stopni, aby nie wystygły.
Na sos odparować do połowy czerwone wino z rosłem, dodać pod koniec płatki zimnego masła i wsypać posiekany tymianek. Roladki polać sosem i obłożyć plasterkami cytryny, posiekaną dymką i kilkoma liśćmi cykorii.
Pokroić boczek w kosteczkę i na maśle lekko podsmażyć. Zblanszować pokrojoną botwinę lub liście szpinaku i wrzucić do zimnej wody. Dodać jarzynę na patelnię do boczku, podlać rosołem i dalej dusić. Dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową do smaku. Podawać ze smażonymi lub zapiekanymi ziemniakami.