Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Roladki wieprzowe nadziewane kozim serem

Składniki:


  • 88 małych zrazów wieprzowych
  • 2 serki kozie
  • 1 łyżka świeżo posiekanego tymianku
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka rosołu wołowego
  • 1 pęczek tymianku
  • 150 g masła
  • 0,1 l wytrawnego wina czerwonego
  • do dekoracji: plastry cytryny, dymka, cykoria


Dodatek

  • jarzyny z boczkiem
  • 400 g botwiny lub szpinaku
  • 50 g boczku
  • 50 g zimnego masła
  • trochę rosołu, sól, pieprz, utarta gałka muszkatołowa


Przygotowanie:
Zrazy zbić na płasko. Pośrodku ułożyć 1/2 cm grubości plaster sera koziego, posypać tymiankiem, posmarować roztrzepanym jajkiem. Zwinąć i związać sznureczkiem. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Obsmażyć na maśle na średnim ogniu i wstawić do nagrzanego piekarnika do 70-80 stopni, aby nie wystygły.
Na sos odparować do połowy czerwone wino z rosłem, dodać pod koniec płatki zimnego masła i wsypać posiekany tymianek. Roladki polać sosem i obłożyć plasterkami cytryny, posiekaną dymką i kilkoma liśćmi cykorii.
Pokroić boczek w kosteczkę i na maśle lekko podsmażyć. Zblanszować pokrojoną botwinę lub liście szpinaku i wrzucić do zimnej wody. Dodać jarzynę na patelnię do boczku, podlać rosołem i dalej dusić. Dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową do smaku. Podawać ze smażonymi lub zapiekanymi ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *