Tartinki ziemniaczane ze szpinakiem i z kozim serem
Składniki:
- 250 g mrożonego szpinaku
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 4 plasterki sera koziego dojrzewającego
Przygotowanie:
Rozmrozić szpinak, grubo posiekać. Gotować ziemniaki około 20 minut. Odcedzić, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i przecisnąć przez prasę. Nastawić piekarnik na 220 stopni. Śmietanę, mąkę i jajko rozgnieść razem z ziemniakami. Dodać do smaku sól, pieprz i utartą gałkę muszkatołową. Posmarować masłem blachę do pieczenia. Ciasto ziemniaczane uformować na placki o średnicy około 15 cm, po środku zrobić wgniecenie, rozmieścić na blasze. Obrać ząbek czosnku, posiekać drobno. Na maśle zeszklić. Dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nałożyć do dołków placuszków. Na każdym placku położyć jeden plasterek sera. Piec w piekarniku około 20 minut.
Podając udekorować według uznania rzodkiewkami oraz karbowaną sałatą.