Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia

Ser Bleu d’Auvergne A.O.C

Pochodzenie: Owernia Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: wyrazisty ostry smak, w którym wyczuwa się topione masło Zawartość tłuszczu: 50% Pora roku: cały rok Opis: Nazwa sera pochodzi od górskiej krainy, gdzie jest wytwarzany. Wyglądem przypomina roquefort, lecz produkowany jest z mleka krowiego. Ser został po raz pierwszy wyprodukowany przez Antoine Roussel…

Babeczki z serem kozim pleśniowym

Składniki: ciasto: 35 dag mąki krupczatki 2 żółtka 15 dag masła ½ łyżeczki soli ser kozi dojrzewający pleśniowy pomidorki cherry zielone winogrona świeża bazylia czarne oliwki oliwa z oliwek Przygotowanie: ciasto: mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka i sól, szybko zagnieść i wstawić na ½ h do lodówki. Ciastem wylepić 16 foremek i piec ok.…

Ser Chabichou du Poitou A.O.C

Pochodzenie: Poitou Charentes Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: ma delikatny, słodkawy smak, odrobinę słony i kwaskowaty; można w nim wyczuć smak orzeszków ziemnych Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, w wersji fermier od wiosny do jesieni Opis: Według legendy ser ten był już znany w VIII wieku kiedy to Saraceni…

Ser Morbier A.O.C.

Pochodzenie: Franche-Comté Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: miąższ lejący się, słodki i owocowy w smaku Zawartość  tłuszczu: minimum 45% Pora roku: od wiosny do jesieni Opis: Produkowany w niższych partiach gór Jura. Od niedawna posiada certyfikat AOC. Ser ma okrągły kształt, lekko wypukłe boki i poziomą czarną warstwę popiołu drzewnego i…

Ser Mont d’Or Vacherin du Haut Doubs A.O.C.

Pochodzenie: Franche-Comté Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: ma kremowy, lekko słony smak z wyczuwalną nutką ziół Zawartość  tłuszczu: minimum 45% Pora roku: produkowany od 15 sierpnia do 31 marca Opis: Ser owija się kawałkiem kory świerkowej, która ochrania go z zewnątrz, a zapach drewna przenika do środka. Miąższ jest pełny, kremowy,…