Ser Morbier A.O.C.
Pochodzenie: Franche-Comté
Rodzina serów: Sery półtwarde
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: miąższ lejący się, słodki i owocowy w smaku
Zawartość tłuszczu: minimum 45%
Pora roku: od wiosny do jesieni
Opis:
Produkowany w niższych partiach gór Jura. Od niedawna posiada certyfikat AOC. Ser ma okrągły kształt, lekko wypukłe boki i poziomą czarną warstwę popiołu drzewnego i soli. Już ponad 200 lat temu producenci sera Morbier posypywali świeży skrzep mleka pochodzący z porannego udoju popiołem drzewnym, aby oddzielić go od warstwy skrzepu z udoju wieczornego. Obecnie popiół pełni wyłącznie rolę dekoracji. Ser posiada naturalną, wilgotną, beżową skórkę. Dojrzewanie trwa co najmniej 30 dni, zwykle jednak dwa miesiące. Ser nadaje się idealnie do topienia i spożywania na ciepło z ziemniakami.